DataCenterGruppen bag ny løsning til genanvendelse af overskudsvarme fra Københavnsk datacenter.

9. maj 2023 Multikoel

Hollandske Penta Infras nyrenoverede datacenter i Glostrup leder de store mængder af overskudsvarme direkte i ind fjernvarmenettet hos Albertslund Forsyning. Løsningen bag varmegenanvendelsen er udviklet og monteret af DataCenterGruppen. Projektet vandt Dansk Datacenter Industris (DDI) pris for bæredygtighed i 2022.

Umiddelbart ser det ikke ud af meget, når man ser på de containere, som det nye køle- og varmepumpesystem er bygget ind i. Den teknologiske innovationshøjde er dog betragtelig.

Hollandske Penta Infras nyeste datacenter i Glostrup tager et stort skridt i retning af en mere bæredygtig køling, i det datacentrets betragtelige mængder af overskudsvarme ledes direkte ind i fjernvarmenettet til glæde for de lokale borgere.

Per Ronald Jørgensen, der er Senior Cooling Specialist i DataCenterGruppen, forklarer om løsningen:

“Rent teknisk er der tale om tre varmepumper, der leder overskudsvarmen fra datacentrets servere videre ud i forsyningsnettet. Varmepumperne leverer 400 kW køling pr. modul. Der er installeret 800 kW køleeffekt N+1 og løsningen er forberedt til 1,6 MW køleeffekt N+1.”

 Per Ronald Jørgensen, fortsætter:

 “Vi har opbygget kølesystemet således, at den ene varmepumpe er redundant, dvs. at der er ekstra sikkerhed indbygget i form af overskudskapacitet. Hvis fjernvarmenettet ikke kan aftage alt varmen, vil kølingen blive sikret via såkaldt fri- eller mekanisk køling.”

Det var Per Ronald Jørgensen selv, der fik idéen til løsningen. Han forklarer:

“Vi har en stærk vision om genanvendelse af overskudsvarme fra køling, som vi deler med Penta Infra. Derfor var det ikke svært for os at overbevise Penta Infra om, at den nye løsning både var mere grøn og rentabel end de øvrige løsninger på markedet.”

For ejeren af det nye datacenter, Penta Infra, passer den nye løsningen perfekt ind i deres bæredygtige profil. Martin Axelsen, der er Facility Manager for Datacenter Glostrup, forklarer:

“Vi har det som erklæret mål at reducere vores CO2-fodaftryk ved at genbruge energi- og vandforbruget på vores lokationer. Derfor er vi er meget stolte over, at denne løsning blev anerkendt af Dansk Datacenterindustri som det mest bæredygtige datacenterprojekt i 2022.”

Martin Axelsen afslutter:

“Kort fortalt udnytter vi, at datacentret ligger i Storkøbenhavn, så der rent faktisk er aftagere nok til de store mængder af overskudsvarme. Teknisk set er der tale en ny løsning, der er bygget af DataCenterGruppen direkte ‘on location’ på det nye datacenter. Der er nogle virkeligt interessante nye perspektiver i denne løsning, som vi allerede nu ser på muligheden for at kunne udbrede til nye projekter.”

Penta Infras nyrenoverede datacenter har en kapacitet på 2.5 MW fordelt på 1.000 M2 IT-lokaler og 70 M2 kontorlokaler. Det har en oppetid på 99.982% og er af typen “colocation”.

DataCenterGruppen er en del af virksomheden Multi Køl & Energi A/S.

YDERLIGERE INFORMATION:

Arnth B. Nielsen
Business Development Manager &
Sales Manager Data Center
Mobil: (+45) 41 57 77 08
E-mail: an@datacentergruppen.dk